Vijf voor twaalf in de (foto)journalistiek – 3 oproepen aan freelancers

juni 24th, 2018

De (foto)journalistiek zit in de hoek waar de klappen vallen. Dat werd me des te meer duidelijk na mijn bezoek aan het Freelancersfestival van de NVJ. Hoe houden we dit belangrijke vak in stand? In deze blog doe ik drie oproepen aan freelancers. #PhotojournalismIsNotAHobby
Read the rest of this entry »

Video van evenement ‘De Nieuwe Publieke Manager’

mei 28th, 2018

Dit videoverslag maakte ik van het evenement ‘De Nieuwe Publieke Manager’ van Professional Learning & Development op de Universiteit Twente. Het was mijn eerste videoproductie waarbij ik (meestal) niet kon vragen of iets even overnieuw kon, dus best spannend! Maar ik ben erg tevreden met de resultaat en de opdrachtgever ook!

Nieuwe recente foto’s

april 24th, 2018

Er staat weer een nieuwe serie recente beelden op mijn website, met o.a. portretten op locatie, evenementen, promomateriaal en technische foto’s.

Hoewel ik voornamelijk in Twente fotografeer, maakte ik afgelopen seizoen een paar uitstapjes naar elders in het land. In het noorden maakte ik promotiemateriaal voor de opleiding MEEM in Leeuwarden, een kleurrijk gezelschap voornamelijk buitenlandse studenten. In de provincie Groningen werden weer wat Heineken Goed Getapt awards uitgereikt, dus deed ik met de accountmanagers een drietal horecagelegenheden aan. Om te fotograferen, niet om te zuipen! ūüôā
Voor het fotograferen van de promotie van Robin Kok was het erg leuk om de UvA in Amsterdam eens aan te doen. De promotieprocedure verloopt nét iets anders dan in Enschede, dus het was wel opletten geblazen!

recent april18

Nieuwe set recente foto’s

april 25th, 2017

Het werd hoog tijd om de recente foto’s op mijn website weer eens te updaten. Een hoogtepunt in mijn carri√®re was de dag dat ik het bezoek van Mythbuster Jamie Hyneman aan de Universiteit Twente mocht fotograferen. Ik ben niet zo snel “star struck”, maar ben stiekem toch wel erg groot fan van het programma Mythbusters en deze introverte, getalenteerde en authentieke man die ook in het echte leven volkomen zichzelf is.

Een belangrijke ontwikkeling is ook het afscheid van rector Ed Brinksma, die ik in mijn dagelijkse werk regelmatig tegenkwam. Ik heb hem altijd ervaren als een zeer vriendelijke en benaderbare man en een uitstekend spreker, die alle groepen mensen op de universiteit perfect leek te begrijpen en vertegenwoordigen. We zullen hem missen, al is hij nog niet volledig uit beeld verdwenen. Ed’s kersverse opvolger Thom Palstra heeft een vergelijkbaar soort warmte en hartelijkheid over zich, dus dat belooft veel goeds. Over de bestuurlijke kwaliteiten van de heren mogen anderen oordelen :).

Er zitten dit keer ook wat productfoto’s tussen die in een studio gemaakt lijken te zijn. Hoewel ik geen studioruimte heb, kan ik met een mobiel achtergrondsysteem en lichten op locatie de illusie van een studio cre√ęren. Voor Megasmoke fotografeerde ik een productzuil voor e-sigaretten en voor natuurkapper Estilona maakte ik diverse beelden voor op haar website.

recent april17

Nieuwe recente foto’s

april 5th, 2016

Bij deze nieuwe update van de recente foto’s op mijn website heb ik bewust gekozen om de nadruk te leggen op de meer alledaagse beelden. Het fotograferen van conferenties met sprekers reken ik bijvoorbeeld tot een van mijn grote specialiteiten, maar ik heb er op de website tot nu toe nog niet heel veel van laten zien. Hoewel de omstandigheden van die foto’s misschien alledaags zijn, zijn de sprekers dat allerminst. Eric Mazur, Ruth Graham en de geportretteerde Krzysztof Matyjaszewski zijn internationaal bekende wetenschappers en bijzondere gasten van de Universiteit Twente.

Henk Mulder is een kanjer van een andere orde. Hij raakte tijdens zijn studententijd blind ten gevolge van een zwaar ongeluk, maar rondde onlangs toch een bachelor af. Dit bericht haalde o.a. de website van de NOS en het Dagblad van het Noorden, waardoor de fotoserie die ik oorspronkelijk voor UT-Nieuws maakte opnieuw onder de aandacht kwam.

Populaire thema’s als robotica, rapid prototyping (3D-printen) en nanotechnologie komen ook weer voorbij. Uit mijn reportage van het gebouw van Sigmax, die de kaft van de WIT Business haalde, koos ik een andere foto van de spectaculaire trap die centraal staat in het interieur.

Klik op de foto om naar de gallery op mijn website te gaan:

recente foto's twente

Twee voorpaginafoto’s

maart 31st, 2016

De leuke en zeer diverse foto-opdrachten die ik de laatste tijd in Oost-Nederland uitvoerde hebben geleid tot twee plaatsingen op voorpagina’s. Voor WIT Business, een uitgave van Van Deinse Media, maakte ik een reportage van het prachtige kantoorpand van Sigmax in Enschede. Dit gebouw ligt optimaal op de zon, wordt slim gekoeld en de centrale wenteltrap springt meteen in het oog. De foto voor Technisch Weekblad maakte ik in Fooddock in Deventer, waar studenten van de Universiteit Twente allerlei futuristische snufjes presenteerden rondom het thema voedsel.

2016-03-31 covers_web

Fotoreportage bouw Carré en Nanolab 2007-2009

februari 3rd, 2016

Als een van de vaste fotografen van de Universiteit Twente in Enschede volgde ik de nieuwbouw van Carré en Nanolab op de voet. Deze fotoserie is een compilatie van verschillende reportages die ik deels achter de schermen maakte, waarbij je deze gebouwen tijdens de periode van november 2007 tot juni 2009 langzaam ziet verrijzen.

Nieuwe zomerse foto’s

januari 11th, 2016

Om de deprimerende invloed van het grijze januariweer een beetje weerstand te bieden heb ik de pagina met recente foto’s op mijn website gevuld met beelden die ik afgelopen zomer maakte. Toen het zo lekker warm was dat een voltreffer in een watergevecht nog voelde als heerlijke verkoeling! Zowel bij een evenement van de vereniging van Iraanse studenten als bij de summer school CuriousU was er volop waterpret te fotograferen.

Het was de eerste editie van CuriousU en ik had de eer om deze enthousiaste talenten een hele week met mijn camera te mogen volgen. Naast de vele praktische workshops was ook het avondprogramma zeer de moeite waard. Zo werd het festival getrakteerd op een optreden van illusionist Victor Mids, bekend van het tv-programma Mindf*ck.

De Kick-in, de introductie voor eerstejaars studenten, bracht als vanouds ook veel fotogenieks. De schuimparty is altijd een feest, maar extra spectaculair was het optreden van Will and the People op de Oude Markt. De zanger liet zich letterlijk op handen dragen!

Ook de portretten brachten mij weer op uitlopende locaties. Zo kwam ik o.a. bij twee hoogleraren thuis over de vloer, bezocht ik een galerie in het pittoreske Ootmarsum en kwam ik door de beveiliging bij Thales voor een foto van hun CTO Lukas Roffel.

Klik¬†op de foto met thumbnails om de foto’s groter te bekijken!

fotografie enschede

Tandwielen zijn in beweging!

januari 6th, 2014

Gelukkig nieuwjaar, beste lezers!

2013 was een succesvol jaar voor mijn onderneming, maar het voelt wel steeds alsof de fotografiebusiness onder zware druk staat. Als fotograaf verlies je je snel in de waan van de dag; het uitvoeren van relatief korte foto-opdrachten, facturen schrijven en je omzet in de gaten houden. Zo nu en dan vraagt er iemand aan me of ik wel eens vrij werk maak. Eigenlijk is dat al jaren niet meer het geval. Zelfs mijn nu twee jaar oude expositie van sportportretten bestond geheel uit werk gemaakt in opdracht!

Deze vakantie ben ik anders tegen vrij werk aan gaan kijken. Waar ik het eerst beschouwde als onbetaald “gehobby” waarvoor ik de tijd en het geld niet kon missen, bekruipt me nu het gevoel dat het een wezenlijk onderdeel kan zijn van mijn verdere ontwikkeling als fotograaf. Daarom heb ik het goede voornemen om dit jaar (en daarna!) wat eigen projectjes op te starten waar vroeg of laat een nieuwe expositie uit zal rollen.

Mijn idee√ęn lopen uiteen van foto’s van onderwerpen waarmee ik mijn carri√®re wellicht in een bepaalde richting kan duwen, tot conceptueel werk en/of beeld dat gebruikt kan worden bij mijn muziekproject Heliophile. Vorig jaar heb ik al een aantal keer met succes idee√ęn en concepten weten te vangen in foto’s en dat vond ik een erg leuke en spannende nieuwe richting in mijn ontwikkeling. Ik ga niet over een nacht ijs, dus verwacht niet morgen al resultaat, maar de tandwielen zijn in beweging!

Legotandwielen

Deze foto heb ik bedacht om de ontwikkeling van technisch talent onder schoolkinderen uit te beelden

Website nu compatibel met mobiele apparaten

april 8th, 2013

Mijn website maakt sinds kort gebruik van een nieuwe app voor het bekijken van foto’s. Hierdoor kan hij nu ook bekeken worden op mobiele apparaten die geen Flash ondersteunen, zoals iPhones en iPads. De site ziet er daardoor iets anders uit. Uiteraard heb ik ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om mijn portfolio en recente foto’s te updaten.

O.a. nieuw is dit portret van filosoof Daphne Dertien. In het kader van haar nieuw geopende filosofische praktijk De Open Vraag geeft zij o.a. workshops en persoonlijke consulten op het gebied van filosofie.

Daphne Dertien van filosofische praktijk De Open Vraag