Direct aan het begin van mijn loopbaan in Enschede als professioneel fotograaf, in 2017, kreeg ik van collega Maurits Diephuis een hele goede tip over de instelling van mijn camera, toen nog een Canon EOS 20D. Het betrof een manier om tussen het maken van meerdere foto’s niet steeds apart te hoeven scherpstellen: ‘Back Button Autofocus’, noemde Maurits dat. Hopelijk vinden jullie deze tip net zo waardevol als ik destijds!

Laat je als fotograaf niet afremmen

Fotograferen is vaak een kwestie van heel lang geduldig wachten en toeslaan op een hele kort serie van beslissende momenten. Wanneer je precies weet waar de actie waarop je wacht gaat plaatsvinden en je daar vooraf op kunt scherpstellen, dan wil je die perfect getimede foto’s kunnen maken zonder de vertraging van de autofocus. Eén keer scherpstellen en dan achter elkaar knallen, zonder de camera op continu te hoeven zetten.

Stel je Canon camera eenvoudig anders in

Om te voorkomen dat de camera bij elke sluiterknopbeweging opnieuw gaat scherpstellen, moet je de autofocusfunctie loskoppelen van de sluiterknop. Ik beschrijf deze instelling hier voor Canon EOS spiegelreflexcamera’s, zoals de EOS 6D Mark II en 5D Mark III, maar deze werkwijze is vrijwel identiek bij de recentere spiegelloze modellen uit de EOS R-serie.

Scherpstellen met AF-ON

We gaan de autofocus voortaan bedienen met de AF-ON-knop op de achterkant van de camera, bij je rechterduim. Goed nieuws: de AF-ON-knop staat standaard al goed ingesteld. We hoeven alleen de functie van de sluiterknop te veranderen. Dit doe je door in het oranje menu Persoonlijke Voorkeuze (Custom Functions) de optie Aangepaste Bediening (Custom Controls) te kiezen. Er verschijnt een lijst met knoppen en hun functies in beeld. De functie van de sluiterknop verander je nu van ‘Meten en AF-start’ naar ‘Start meten’. Hoe dat icoontje eruit ziet zie je in het plaatje hieronder.

camera-instelling af-on autofocus

Veel plezier!

Klaar! De sluiterknop stuurt nu niet meer de autofocus aan, maar maakt meteen de foto. Met de AF-ON-knop zorg je dat het een scherpe foto wordt. Je hoeft geen belangrijk moment meer te missen!

Vroeger bestond er op Canon EOS-camera’s nog geen AF-ON-knop. Maar toch, zo ver terug als de EOS 10D, was het mogelijk om de *-knop (belichtingsvergrendeling) daaraan toe te wijzen. Zo kan het dat ik deze truc al sinds de EOS 20D toepas!

Gijs van Ouwerkerk

Fotograaf