Het is bijna niet voor te stellen, maar deze academische promotie van Frank Wouda op de Universiteit Twente, nu een jaar geleden, was het laatste evenement dat ik fotografeerde! Dit is een kleine selectie foto’s uit die serie. Ik hoop dat we snel weer op een veilige manier samen kunnen komen en feestelijke gelegenheden als dit kunnen vieren. En dat ik met mijn camera deze belangrijke levensgebeurtenissen weer kan vastleggen.

Deze plechtigheid is echt een mijlpaal voor een ‘jonge doctor’, zoals de promovendus of promovenda door de rector wordt genoemd na een succesvolle verdediging van het proefschrift. Het is de afsluiting van (minstens) vier jaar keihard werken en het begin van een mooie wetenschappelijke carrière (bij mijzelf liep dat even anders 🙂 ). De ceremonie, waarbij de pedel met een gevaarlijk uitziende staf een optocht van hoogleraren in toga (het cortège) voorgaat, is een bijzonder schouwspel. Bij de aansluitende borrel en het feest komen familie en vrienden samen die elkaar anders wellicht alleen bij een bruiloft of begrafenis zouden treffen. Deze gebeurtenis fotograferen is dus belangrijk en dankbaar werk en ik probeer altijd de blijdschap zo goed mogelijk te vangen.

In coronatijd kunnen promoties nog steeds plaatsvinden, maar dan op kleine schaal. Maar dan ziet het er helaas niet zo uit als deze serie!