Nu de temperatuur in Nederland weer richting het vriespunt gaat denk ik terug aan mijn bijzondere reis naar Rusland van twee jaar geleden. Het was zelfs mijn tweede bezoek aan Moskou in korte tijd! Hoe komt een fotograaf uit Twente daar nou weer terecht?!

Mijn opdrachtgever was SR Schindler uit het Duitse Regensburg, waarmee ik in contact was gekomen via een fotoklus voor een zusterbedrijf in Enschede. Schindler maakt grote machines en productielijnen voor de betonverwerkende industrie. De machines zijn zó groot dat ze vrijwel direct de fabriek in Regensburg verlaten. De plek om ze te fotograferen is dus bij hun klanten. En die klanten zitten door heel Europa verspreid. Dat bracht mij dus op verschillende plekken in Duitsland, Slovenië en dus ook Rusland. Het waren prachtige reizen!

Hoe romantisch het ook klinkt, het was natuurlijk ook keihard werken. Op veel van de reizen zag ik niet meer dan het vliegveld, het hotel en de fabriek. In de lawaaiige en stoffige productiehallen moest ik vaak op ladders klimmen om over de veiligheidshekken heen te fotograferen. En achteraf heb ik ontelbare spetters modderig beton weg zitten fotoshoppen op de beelden van de machines die natuurlijk volop in gebruik waren.

Bij deze tweede reis naar Moskou was alles iets minder strak ingepland en trof ik bovendien een moderne en ruime fabriek aan. Daardoor konden de sales engineer van mijn opdrachtgever en ik nog een avond Moskou gaan verkennen. Dat was een avontuur op zich! In een dollemansrit van zo’n drie kwartier bracht de geen woord Engels sprekende taxichauffeur ons naar het Rode Plein, al toeterend, whatsappend, porno wegswipend en door het af en toe geopende portier naar buiten spugend. Het centrum van Moskou was gelukkig betoverend mooi, met allerlei lichtjes, dwarrelende sneeuwvlokjes en een schaatsbaan midden op het Rode Plein. Bovendien hadden we op de terugweg een hele andere taxichauffeur. In vloeiend Engels en zonder te hoeven vrezen voor ons leven praatten we de hele weg over wetenschap en industriële rockmuziek.

Het is leuk om te zien dat SR Schindler na twee jaar nog steeds volop gebruik maakt van mijn foto’s, zowel op hun website als in diverse brochures en op beurswanden. Het was geen geringe investering om een vakfotograaf zo op reis te sturen, maar op deze manier betaalt het zich dik terug!