Precies drie jaar geleden maakte ik een fotoreportage van de faciliteiten voor onderwijs en onderzoek op de faculteit Engineering Technology (voorheen CTW) op de Universiteit Twente in Enschede. Dit is een greep uit de foto’s van die dag. Het was erg leuk om te zien wat er allemaal veranderd was sinds mijn studie werktuigbouwkunde (tot 2003) en promotieonderzoek (tot 2008) aan dezelfde faculteit.

Spectaculair vond ik de innovaties op het gebied van virtual reality, zoals serious games die op interactieve tafels gespeeld kunnen worden om ontwerpproblemen op een nieuwe manier te benaderen. Ook de akoestische camera-array, bestaande uit een wolk van microfoons, vond ik fascinerend. Ik zou er later nog een aparte fotoserie van maken.

Ik ben benieuwd hoe het er nu uitziet. Nóg meer 3D-printers en nóg minder ‘ouderwetse’ draaibanken en freesmachines?