Diashow evenementfotografie

Laatst liet ik zien hoe ik fotografie en videografie kan combineren bij het vastleggen van een zakelijk evenement, zoals een congres of open dag. Maar als het budget of tijdschema dat niet toelaat kan ik natuurlijk ook achteraf een aantrekkelijke slideshow maken van een selectie van de foto’s.

Mijn klant Thermoplastic Composites Research Center (TPRC) liet het congres in Enschede ter ere van hun tienjarige bestaan reeds op video vastleggen door een andere partij. Maar ze vonden het leuk om hun bezoekers snel een aandenken te sturen in de vorm van diashow van mijn foto’s.

Het resultaat

Montage

Net als bij het monteren van een videofilm is het bij een diashow belangrijk om het verhaal van de dag duidelijk te vertellen. Dat is niet hetzelfde als de foto’s simpelweg in chronologische volgorde te zetten! Het is bijvoorbeeld logischer om het plenaire deel in de zaal te openen met een beeld van de hele zaal in plaats van een close-up van de spreker, ook al heb je die laatste foto het eerst gemaakt.

Beweging

In Adobe Premiere Pro is het eenvoudig om foto’s langzaam in of uit te laten zoomen, om wat beweging te geven aan een anders wat statische slideshow. Ik koos ervoor om lang niet alle beelden te laten bewegen, om het resultaat ook niet te druk te maken.

Muziek

Het is verleidelijk om de muziek (let op auteursrechten!) eerst uit te kiezen en de diashow vervolgens op de maat daarvan te monteren. Maar een gouden tip die ik eens op een videocursus van Onswerk heb geleerd is dat het ritme van de beelden het beste leidend kan zijn. Het gekke is dat als je daar vervolgens de juiste muziek bij plaatst, het heel natuurlijk overkomt zonder dat je alle overgangen hoeft strak te trekken!