Camera-instelling: back button autofocus

Camera’s hebben vaak zeer uitgebreide menu’s met persoonlijke voorkeuren. Het aantal instelmogelijkheden is duizelingwekkend. Zelfs fotografen die de hele handleiding van hun camera doorlezen kunnen daarom nog wel eens hele nuttige functies over het hoofd zien. In deze serie blogposts neem ik af en toe een handige instelling onder de loep. Hoewel ik alleen Canon camera’s behandel zouden deze blogberichten ook aanleiding kunnen zijn voor Nikonians om hun handleiding er nog eens bij te pakken. Deze keer bespreek ik back button autofocus, een manier om niet bij elke foto opnieuw te hoeven scherpstellen. Lees verder!

Sinds een aantal jaar hebben Canon camera’s een extra knop bij de rechterduim: de AF-on knop. Als je gewend bent om de scherpstelling te starten door het half indrukken van de ontspanknop (de standaardinstelling) dan heeft die knop niet veel nut. Hij wordt pas handig als je de camera zo instelt dat je de scherpstelling alleen met je duim doet. Dat kon al met Canon camera’s zonder AF-on knop, dus stop niet met lezen als je een bijvoorbeeld een 10D hebt.

Het waarom

Waarom zou je de scherpstelling willen loskoppelen van de sluiterknop? Heel simpel; om niet bij elke sluiterbeweging (foto) opnieuw te hoeven scherpstellen. Als je van een stilstaand onderwerp meerdere foto’s wilt maken, zonder dat dat meteen snelle continuopnamen moeten zijn, dan is het vaak niet nodig om voor elke foto apart scherp te stellen. Bij scherpstellen gaat tijd verloren en bovendien moet je een autofocuspunt op het onderwerp hebben liggen. Met back button autofocus, zoals ik het scherpstellen met de duim wil noemen, kan je vaak van tevoren focussen en razendsnel een foto maken als het moment waarop je wacht zich aandient. En als daarna nog zo’n moment komt kan je weer supersnel reageren, enz. enz. Zo’n moment kan een prijsuitreiking of sportevenement zijn, maar ook een portret. Als je bij portretten slechts om de zoveel foto’s hoeft scherp te stellen kan je spontane momenten beter vangen.

Nog een voordeel: als je handmatig wil scherpstellen hoef je het knopje op de lens niet meer op MF te zetten. Hij kan gewoon op AF blijven staan terwijl je aan de scherpstelring van de lens draait. Het drukken op de ontspanknop be├»nvloedt de focus namelijk niet meer. Handig bij ‘zwarte gaten’ als dansvloeren, waarbij de autofocus te weinig licht heeft om te functioneren. Gewoon de focusafstand inschatten op de afstandschaal op de lens en klikken maar! En nooit meer het risico dat je lens per ongeluk op MF blijft staan.

Het hoe

In de persoonlijke voorkeuren (custom functions) van de camera kan je de scherpstelling exclusief toewijzen aan de AF-on knop of (bij oudere camera’s) de *-knop. Bij oudere camera’s als de EOS 20D en 5D is het geloof ik voorkeur nummer 4. Bij nieuwe modellen vind je het in de voorkeurcategorie Bediening/Overig (Operation/Others). Je kan hier kiezen welke functies de ontspanknop en de knop bij de duim moeten hebben. Bij back button autofocus kan je de ontspanknop de belichting laten beginnen of meteen laten vergrendelen. Kies de optie die je het handigst vindt.

Het begin van de scherpstelling blijft het moment waarop de beeldstabilisatie van de lens start (als die ingeschakeld is). Dus ook als je alleen scherpstelt met de back button start de stabilisatie meteen. Zoals je het gewend bent dus.

Dankwoord

Mijn dank gaat uit naar Maurits Diephuis, die mij op het bestaan van deze functie wees toen ik in 2007 begon als freelancer bij UT-Nieuws.

2 thoughts on “Camera-instelling: back button autofocus

 1. Hoi Gijs,

  Goed verhaal, voor mij zeker nieuw.
  Ik snap wat je wil zeggen, ik snap alleen nog niet welke instelling je dan exact moet gebruiken op de Canon 5DM2.
  En is het zo dat je dan alleen nog scherpstelt met het knopje achterop en niet meer met de ontspanknop?

  De handleiding van Canon zelf is hier zeeeeer onduidelijk over.

  Ik ben trouwens bij je blog terecht gekomen via Martin Hogeboom. Ik heb afgelopen maandag de workshop bij hem gevolgd.

 2. Dag Rob, bedankt voor je reactie!
  De instelling op de 5DMkII is Persoonlijke Voorkeur IV-1. Deze staat beschreven op bladzijde 182 van de handleiding (tenminste in mijn Engelstalige pdf-versie). Standaard staat de instelling op ‘0’. Dan doen de ontspanknop en de knop achterop dus precies hetzelfde.
  Mijn pleidooi hierboven is voor optie ‘2’. De lichtmeter start nog steeds met het half indrukken van de ontspanknop, maar het focussen gebeurt dan uitsluitend met de AF-on knop.
  De beschrijving van Canon bij deze optie is inderdaad verwarrend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *