Photoshoptruc: vignettering als laag

Soms is het mooi om een foto wat vignettering mee te geven. Vignettering is het fenomeen dat een foto donkerder is aan de randen van het beeld dan in het midden. Het is van nature eigenlijk een lensfout, maar soms maakt het de foto mooier doordat het de aandacht meer op het onderwerp vestigt. Daarom voegen fotografen soms juist vignettering toe aan een foto. Dit kan vaak al in de RAW-converter. Maar als je het in Photoshop zelf wilt doen, dan is het fijn als je met die bewerking het bronbestand niet aantast. Non-destructive editing heet dat. Hier volgt een trucje om vignettering toe te voegen als laag op de foto.

Zoals met zoveel dingen in Photoshop kan je vignettering op duizend manieren toevoegen. De methode die ik hier beschrijf is niet destructief, makkelijk achteraf bij te stellen en maakt je file niet onnodig groot. Hij werkt vanaf Photoshop CS4, want toen zag het filter ‘Lens Correction’ het levenslicht. Hier zijn de stappen:

1 ) Open de foto in Photoshop

2 ) Maak een nieuwe laag aan (Layer -> New -> Layer, Ctrl-Shift-N).

Er verschijnt nu een lege doorzichtige laag bovenop de foto.

3 ) Vul de nieuwe laag met 50% grijs

Kies Edit -> Fill. In de dialoog kies je als kleur ‘50% gray’. Klik ‘Ok’. Je foto wordt nu helemaal grijs.

4 ) Verander de blending mode van de grijze laag in ‘Overlay’. Dit kan met een dropdownmenu vlak boven de lagen.

Dit maakt de grijze laag onzichtbaar! Alles dat afwijkt van 50% grijs in deze laag zal een invloed hebben op de helderheid van de foto eronder, maar nu is dat nog niets.

5 ) Open het Lens Correction filter (Filter – > Distort -> Lens Correction)

Hier gaan we vignettering toevoegen aan de grijze laag. Voeg de maximale hoeveelheid toe door de slider helemaal naar links te bewegen (zie de rode punt). Maak je geen zorgen, je kan het effect later nog minder extreem maken. Klik ‘Ok’.

Het effect van de grijze laag met vignettering is nu dat de randen van de foto donkerder worden, zonder dat we de foto zelf veranderd hebben:

Een foto met maximale vignettering

6 ) Pas de hoeveelheid vignettering aan met de opacity van de laag.

De hoeveelheid vignettering die je toevoegt aan een foto is sowieso een kwestie van smaak, maar je zult merken dat je niet bij elke foto dezelfde hoeveelheid wilt. Doordat we de vignettering in een aparte laag hebben kan je de zichtbaarheid van het effect heel eenvoudig aanpassen door de opacity (doorzichtigheid) van de laag te veranderen.

7 ) Klaar! Sla het resultaat op als TIFF of PSD en ‘flatten’ het bestand om het te kunnen opslaan als JPEG.

8 ) Opmerkingen tot slot

– Je kan de stappen 2 t/m 5 eenvoudig automatiseren met een action. Zo kan je razendsnel werken.

– Je kan naast het toevoegen van vignettering ook andere niet-destructieve bewerkingen uitvoeren op de grijslaag. Denk bijvoorbeeld aan de Dodge en Burn tools, waarmee je delen van de foto kan doordrukken en tegenhouden zoals fotografen te werk gaan in de zwartwitdoka.